RoboMind vs Bomberbot vs Scratch vs Codecademy

coding with robomindProgrammeren is hot. Er gaat geen dag voorbij zonder nieuwsberichten over kinderen die op school leren programmeren. Neelie Kroes rent zich rot om alle start-ups langs te gaan. Softwarebedrijven hebben een pact gesloten met programmeurs om ze gratis les te kunnen laten geven en lesmateriaal te ontwikkelen.

Stel je bent een basisschool of middelbare school en je wilt aan de slag met programmeren. Welk programma kies je? Speciaal voor scholen in het PO en VO heb ik de vier belangrijkste ‘coding’-websites op de pijnbank gelegd: RoboMind, Bomberbot, Scratch en Codecademy. En dit is het resultaat:

RoboMind

Bomberbot

Codecademy

Scratch

Inhoud
In het Nederlands? Ja Ja Nee Ja
Niveau Geschikt voor groep 6, 7, 8 van het PO en klas 1 en 2 van het VO (afhankelijk van het niveau) Vooral geschikt voor leerlingen in het PO. Met name geschikt voor leerlingen met een hoger niveau in het VO, denk aan havo/vwo 1 t/m 6. Geschikt voor vrijwel alle leeftijden, afhankelijk van het type opdracht.
Lesbrieven voor de docent Geen complete lesbrieven, wel complete beschrijvingen. En met Google zijn er lesbrieven te vinden. Ja Nee, misschien ook niet nodig. Ja, bijvoorbeeld op codekinderen.nl
Aantal beschikbare lessen 15 16 Veel, genoeg om een jaar bezig te blijven. Er zijn inmiddels veel voorbeelden.
Feedback tijdens het programmeren? Ja Nee Ja Nee
Design
Registratie De docent regelt de toegang voor de leerlingen. De docent regelt de toegang voor de leerlingen. Aanmelden met Google of Facebook is ook mogelijk. Alle leerlingen moeten zelf een account aanmaken.
Web based? Ja Ja Ja Ja
Voortgang inzichtelijk? Ja, tot in detail is de leerling te volgen. Ja, zitten nog wat schoonheidsfoutjes in. Weinig detail. Ja, tot in detail is de leerling te volgen. Ja, op basaal niveau.
Intuïtief Ja Redelijk Ja Ja
Look&Feel Prima, iets meer afwisseling zou de spelervaring verbeteren. Prima, iets meer afwisseling zou de spelervaring verbeteren. Prima voor leerlingen die al ver gevorderd zijn. Krachtig voor leerlingen die visueel ingesteld zijn.
Aanschaf
Impressie YouTube YouTube YouTube YouTube
Extra’s RoboMind is compatible met Lego Mindstorms  Bomberbot neemt deel aan het CodePact.  – Het is mogelijk om Scratch te combineren met de Arduino!
Prijs €5 per leerling,
en €100 per docent.
€250 per klas,
of €10 per leerling.
 Gratis  Gratis
Website Robomind Academy Bomberbot Codecademy Scratch

Conclusie:

Qua prijs verschillen Bomberbot en Robomind niet zo veel. Bomberbot is duidelijk nog bezig met de ontwikkeling van hun product waar Robomind wat professioneler en volwassener is. Zelf zou ik adviseren om te beginnen met Bomberbot voor basisschoolleerlingen, daarna overstappen naar RoboMind, en als ze daar klaar mee zijn overstappen naar Codecademy.

 

Update 14-08-2015 | 15:50

Robomind heeft een update gekregen waarbij Learning Analytics worden toegepast. Hierbij wordt direct duidelijk welke vaardigheden de leerling onder controle heeft.

 

Update 21-10-2019

Bij ons op school wordt nu vooral Scratch gebruikt. Gratis. Collega Jeroen van den Ende heeft een serie lesbrieven geschreven waarmee met veel plezier gewerkt wordt. Aanrader!

4 comments

 1. Hallo Casper,

  Ziet er goed uit. Ik wil komend jaar aan de slag met Robomind binnen het Vmbo basis/kader. Heb jij een soort van plan van aanpak/handleiding om op te starten?

  Vr groet,

  Roland de Koning

 2. Ha Roland,

  Nee, maar de website wijst redelijk voor zich. Als een soort handleiding wilt kun je misschien contact opnemen met Jan van Oorschot van Robomind. Hij helpt je graag verder en is erg behulpzaam.

  Houd er rekening mee dat de verschillen tussen leerling enorm zijn. De ene leerling weet de aan/uit-knop van de computer niet te vinden, de andere bouwt zelf een website. In mijn lessen gaf ik de vier snelste leerlingen een bordje met ‘HELPDESK’. Dat scheelt jou veel vragen 🙂

  Succes ermee!
  Caspar

 3. Even wat feiten rechtzetten:
  1) Scratch is er in 76 talen waaronder ook Nederlands (ook de web versie).
  2) Er bestaan uitstekende Scratch projecten voor bijna alle leeftijden; vanaf circa 4 tot 99 jaar.
  3) Er bestaat inmiddels een enorme hoeveelheid aan voorbeeldprojecten en leermiddelen.
  4) Scratch is juist ontwikkeld als didactische programmeer omgeving.
  5) Scratch is ook compatibel met Lego WeDo.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.